Kaffe och fransk bakelse

Aix-en-Provence Rejseguide

Aix-en-Provence (ofte kun kaldt Aix) er en lille, klassisk by i Provence. Den er kendt for at være den by hvor Cézanne kom fra. Da byen blev forbundet med resten af Frankrig via TGV-toget, er byen blevet opdaget af ferierejsende fra fortrinsvis det nordlige Frankrig og Europa, og byen er nu en moderne by med fin shopping, udvalget er stort med tanke på byens egentlige størrelse. Der er tre universiteter, og flere internationelle skoler desuden, så følelsen af universitetsby og mange unge mennesker er den man møder i byen.

Aix har altid været en velhavende by. Kontrasten er stor til Marseille, som kun ligger 30 kilometer væk. Marseille er en af de byer i Frankrig som har det svært økonomisk (men byen skal alligevel besøges, den er fantastisk!) hvor Aix nok er en af de mest solide sådan økonomisk betragtet.

Rejsende som leder efter billig indkvartering skal vælge at bo i Marseille, og det er jo også en større by med flere ting at kigge på og opleve. Men Aix har også meget at tilbyde! Det er en rolig, ren og nem by at være i. Byens centrum består mest af gågader, og er ret lille, du kan spadsere gennem bymidten på et kvarter. Men der er timevis af hyggelige gåture at opleve i denne by, og som i alle byer i denne del af Frankrig, består centrum af smalle gader med mange historiske bygninger og brostensbelagte torve.

Rejs til Aix-en-Provence fra København

Destination Hotelstandard Afrejse Varighed Turoperatør Pris Vælg
Aix-en-ProvenceHenter afrejsedato..1 ugeHenter pris..
Aix-en-ProvenceHenter afrejsedato..1 ugeHenter pris..

Rejs til Aix-en-Provence fra Billund

Destination Hotelstandard Afrejse Varighed Turoperatør Pris Vælg
Aix-en-ProvenceHenter afrejsedato..1 ugeHenter pris..
Aix-en-ProvenceHenter afrejsedato..1 ugeHenter pris..

Rejs til Aix-en-Provence fra Aalborg

Destination Hotelstandard Afrejse Varighed Turoperatør Pris Vælg
Aix-en-ProvenceHenter afrejsedato..1 ugeHenter pris..
Aix-en-ProvenceHenter afrejsedato..1 ugeHenter pris..

Mere om Aix-en-Provence

Aix er kendt for sine springvande. Det største og mest kendte af dem ligger på Cours Mirabeau, byens hovedstrøg. Her finder du også et mosbeklædt springvand som får sit vand fra en varm kilde. Sammen med det dusin springvand som ligger i byen, er Aix kendt for sin arkitektur. Blandt andet er der mange spøjse og flotte gamle døre at kigge på, og så er der de berømte klokketårne. Klokketårnene i hele Aix-en-Provence, og i Provence generelt, er lavede af smedejern og ikke af sten. Dette betyder, at de stærke Mistralvinde kan blæse lige igennem, og ikke ødelægge tårnene.

Der er marked flere dage om ugen, men ugens bedste og største af dem bliver afholdt om lørdagen, hvor der blandt andet er blomstermarked ved Place de l’Hotel de Ville og fødevaremarked ved Place Richelme. Byen er også kendt som stedet, hvor Cézanne lavede nogle af sine sidste kunstværker. Du kan besøge hans atelier, hvor nogle af de oprindelige objekt han brugte i sine stillebener kan ses.  Hvis du tager op til stenbruddet Bibémus, kan du se bjerget Mt. St Victoire, som Cézanne brugte som motiv mange gange. Hvis du vil se endnu mere af Cézanne, kig forbi Jas de Bouffans hus, som rummer mange af hans mesterværker. Hvis du vil alle tre ting, skal du bruge minimum to dage i byen.

Aix har virkelig mange restauranter i forhold til sin størrelse. De fleste af dem ligger i en bestemt del af den gamle bydel, mellem Place des Cardeurs og Rotonde (Cours Mirabeau). Restauranter og barer ved Cours Mirabeau er forholdsvis dyre at besøge, og nogle af dem er at betragte som turistfælder. Men her ligger også nogle af byens bedste restauranter! Et tips er L’Authentique som laver gode burgere. Gå forbi Hermés-butikken op mod springvandet, tag til venstre ved den store åben plads, så finder du snart restauranten. Hvis du er på jagt efter godt brød, anbefaler vi kæden Emile Bec, som har fem butikker i Aix-en-Provence.

Når du nu er i området, hvorfor ikke prøve calissons? Calissons er en specialitet fra egnen, og er en bleggul pasta lavet af kandiseret frugt (ofte melon og appelsin) og mandelmel, som til sist toppes med et tyndt lag frossen marengs. Calissons føles lidt som at spise marcipan, men med en mere distinkt melon-agtig smag. Calissons er oftest 5-6 centimeter lange og mandelformede.