Billige pakkerejser:
Viser af rejser.
Vis flere og ændre >>

Chios

Forside » Grækenland » Chios

Chios
Chios er Grækenlands femte største ø. Det er én af de få græske øer, som stadig er forholdsvist uberørt og upåvirket af turismen. Det græske ord for gæstfrihed er "filoxenia", og på Chios vil man forstå hvad dette betyder.

Det kan være, at du bliver en af dem, som taber sit hjerte til Chios. Ikke mange møder denne ø med ligegyldighed. Chios griber en om hjertet. Øen byder på mange oplevelser og tilfører ro til sjæl og sind. Øyen er fuld af kontraster, og historien er rig og dramatisk. Her har der været mange fremmede før os. Nogle kom med ondt i sinde, og andre tilførte gode ting. I tusinder af år har Chios været en del af "den store verden". Øen blev kaldt for "Paradiset i Øst" og "Duftenes ø", og begreberne "Det søde chiotiske liv" samt "Chiotisk latter" vidner om velstand og lykke. I løbet af tiden forstummede latteren, og folket her led stor nød. Naturen er lige så rig som historien. Fra de golde bjergområder i nord strækker en klippevæg sig sydover og deler øen på langs. Vestkysten er uberørt og har mange smukke strande. Her kan man finde og have en lille bugt helt for sig selv - måske en med udsigt til et gammelt vagttårn? På østkysten ligger Chios by, øens hovedstad - en hektisk handelsby med ca. 30.000 indbyggere. I gågaden, Aplotarias, er der et travlt folkeliv og et godt udvalg af butikker. I havnen ligger flotte caféer og barer tæt op ad hinanden. Herfra går der færger til Athen og til andre øer. Inden for de venezianske fæstningsmure finder man den gamle bydel. På østkysten ligger også de små turiststeder. Her finder man ingen overfyldte strande eller store hoteller, men derimod områder med atmosfære og tryghed. At være en af de få turister på Chios betyder, at man lever sammen med chioterne og deler deres sommerliv. Nyd venligheden og gæstfriheden, de viser dig i de 64 landsbyene på øen. Man er hjertelig velkommen. Kulturlandskabet mod syd viser en anden side af øen. Her ligger nogle af de bedst bevarede middelalderlandsbyer i Grækenland. Her vokser også Mastiki-træet, en gave til Chios fra naturen. Her, og bare her, dyrker og avler man harpiks, og det kommer netop fra dette træ. I tre tusind år har chioterne dyrket mastiki, og lige så længe har dette lille træ haft stor betydning for øens økonomi og historie. I Kambos, den mest frugtbare slette på øen, kan man vandre blandt store herskabelige ejendomme fra 13-1400 tallet. Disse blev bygget af genoveserne, som havde magten her i flere hundrede år. Chios er blevet præget af de forskellige regeringsperioder og deres regenter og af den indflydelse, som er en konsekvens deraf, men folk herfra har også selv hentet impulser fra resten af verden. Chios er den store søfartsø i Grækenland. Herfra har skibe sejlet ud i umindelige tider, og selveste Christopher Columbus hentede mandskab her. Chios er uberørt og smuk, spændende og enestående. Velkommen. ( Kilde: hellaswings.no )

Kart Chios

Agia Fotini
Agia Fotini er et smukt sted, ca. 10 km syd for Chios by. Stedet er kendt for sin flotte rullestensstrand. På stranden kan man leje solsenge og parasoller.

Agia Fotini er et populœrt sted for Chios-rejsende, som ønsker sig ro og fred. Området er velegnet til vandreture. Man kan gå langs havet til fiskelandsbyen Katarraktis, eller op ad højdedraget til Agios Minas klosteret. Det er også fint at gå til Megas Limnionas eller til landsbyen, Kallimassia.

I Agia Fotini findes der 3 tavernaer, et par hyggelige barer og 2 minimarkeder. I sommersæsonen går der busser til Chios by.
» Bilder og kart fra Agia Fotini


Chios By
Ca. 30.000 mennesker, det halve af øens befolkning, bor i Chios by. Byen har et godt udvalg af caféer, butikker og tavernaer.

Hvis man kan lide at bo nær hovedstaden, Chora-Chios by, er Grecian Castle det bedste valg! Her bor man på et af øens bedste hoteller, og samtidig har man livet i Chios by ved hånden med alt, hvad hjertet begærer af butikker og caféer. Desuden ligger strandpromenaden nær ved. Bystranden ligger kun 200 meter fra hotellet.
» Bilder fra Chios By


Daskalopetra
Daskalopetra ligger kun 6 km nord for Chios by. Byen er en del af Vrondados, som er et populœrt område for chiotiske søfolk og fiskere at slå sig ned. Selve Daskalopetra er en gammel havn, hvor fiskerne kommer ind med dagens fangst. Denne bliver solgt videre til opkøbere. Havnen er idyllisk med de små farverige fiskerbåde.

Lige neden for Kyveli ligger den flotte rullestensstrand med krystalklart vand, og i parken bag stranden ligger et historisk landemærke, den såkalte Homérs sten. Det siges, at den blinde digter, Homér, havde sin poetskole her en gang på i 700-tallet før Kristus.

Der findes 3 tavernaer i nœrområdet samt bageri, minimarkeder og et par hyggelige caféer. Kun 200 meter derfra ligger stranden, Ormos Lo, som er en fin strand med faciliteter, bl.a. klatre"væg" ude i vandet. Man skal regne med en del gennemfartstrafik, men fordi Kyveli er børnevenlig, og pga. faciliteterne i området, anbefaler vi alligevel Daskalopetra til familier med mindre børn.

Daskalopetra har hyppige busforbindelser til og fra Chios by. Fra Daskalopetra kan man også tage bussen mod nord langs østkysten, fx til den idylliske fiskerlandsby, Langada, og i sommersæsonen også til Nagos. Klosteret Mersinidi ligger inden for gåafstand, og nord for dette ligger der flere strande.
» Bilder fra Daskalopetra


Kambos
Kambos-sletten er den mest kendte, den største og den frodigste slette på Chios. Dette er et unikt område i græsk sammenhæng pga. de mere end 200 herregårde, som er omgivet af citrushaver. Villaene er bygget af den karakteristiske Thimiana-sten, og farvespektret spænder fra brunt til gul-hvidt. De er af helt speciel arkitektonisk interesse. Mange af disse huse blev bygget i middelalderen af italienske handelsmænd, som dengang regerede på Chios. Disse kom fra Venedig og Genova.

Vi anbefaler en spadsertur eller evt. en cykeltur på de smale veje i Kambos.
» Bilder og kart fra Kambos


Karfas
Karfas ligger 6 km syd for Chios by - Chora. Karfas-stranden er en af øens mest populœre sandstrande og er lavvandet. Stedet er specielt velegnet til børnefamilier. Hvis som bor i Karfas har man alt, hvad man behøver inden for gåafstand. Her findes mere end 10 hyggelige tavernaer/restauranter, der tilbyder varierede menuer. På den lille strandpromenade findes flere hyggelige caféer/barer. Man kan gøre sine daglige indkøb i ét af de mange minimarkeder, og der ligger både en turistinformation og en hæveautomat. Karfas-stranden er udmærket med blåt EU-flag, og den har forskellige faciliteter og tilbud, bl.a. vandsportsaktiviteter og solsenge/parasoller til leje.

På den anden side af Karfas´ klippevæg ligger Kambos-sletten med sine fantastiske herregårde og citruslunde. Fra Karfas går der ofte bus til Megas Limnionas, landsbyen Thimiana og Chios by.

I Karfas har man udsigt ud over den tyrkiske kyst, og solopgangen er fantastisk smuk!
» Bilder og kart fra Karfas


Megas Limnionas
Området er beliggende ca. 10 km syd for Chios by, og det er et velkendt sted blandt rejsende til Chios. Stedet har tradition som fiskehavn for befolkningen i Thimiana. Her kommer fiskerne stadig ind med dagens fangst. Agia Ermioni har fået sit navn efter Santa Ermioni, som er en græsk helgen.

Megas Limnionas har en hyggelig strand med sand/rullesten. På tavernaerne (i alt ca. 10 stk.), får man for det meste serveret traditionel, græsk mad. Man finder også flere rolige caféer/barer og et par minimarkeder. Der går ofte bus til Chios by, Thimiana og Karfas.

Området er et rigtigt godt udgangspunkt for vandreture. Man kan spadsere gennem olivenlundene til Agia Fotini eller op i højden til nonneklosteret, Agios Minas. Landsbyen, Thimiana, når man på ca. 20 minutter til fods. Der findes en god taverna, diverse butikker samt en af øens største kirker. Ved Thimiana starter Kambos-området.
» Bilder fra Megas Limnionas

Agia Fotini | Chios By | Daskalopetra | Kambos | Karfas | Megas Limnionas