Søg efter rejse
Åbo (Turku) Rejseguide

Åbo (Turku) Rejseguide

ÅBO – “SVERIGES ANDEN BY”: Turku (Åbo) ligger 165 km vest for Helsinki og er hovedstaden i Vest Finlands len og desuden Finlands femte største by med 172.000 indbyggere.

FØR OG NU

Åbo er også Finlands ældste by. Og selvom alderen ikke kan dokumenteres, så menes byens fødsel at kunne fastsættes til år 1229, hvor bisbesædet blev flyttet til der hvor Åbo ligger i dag. Slottet og domkirken blev påbegyndt i 1200-tallet, og Åbo blev snart et meget betydningsfuldt sted. Åbo var faktisk Finlands hovedstad frem til 1812. Det meste af byen blev ødelagt i den skæbnessvangre brand i 1827, den værste brandkatastrofe i Skandinavien indtil da. De eneste kvarterer der blev forskånet var den afsides liggende Klosterbakke, der i dag er håndværksmuseum. Trods Åbos Akademi blev flyttet til Helsinki da denne blev gjort til Finlands hovedstad, har byen ved floden Aurajoki bibeholdt sin ledende position som en af Vest Finlands vigtigste skole- og kulturbyer. I Åbo ligger også ærkebispedømmet. Selvom Åbo er en ægte finsk by bærer gadebilledet præg af internationalitet.

Rejs til Åbo fra København

Åbo     nætter     Se mere
Åbo     nætter     Se mere

Rejs til Åbo fra Billund

Åbo     nætter     Se mere
Åbo     nætter     Se mere

Rejs til Åbo fra Aalborg

Åbo     nætter     Se mere
Åbo     nætter     Se mere

Mere om Åbo

HVAD KAN MAN LAVE I ÅBO?

Åbo er en by skabt til vandreture. Om sommaren er det populært at padle på Aurajoki floden og den nærliggende skärgård. Det er lige så populært at cykle i skärgården, sejle, danse på molerne og stå på skøjter om vinteren. Får du lyst til at besøge skärgården kan en sejltur med Finlands eneste dampdrevne passagerbåd anbefales. Der findes tre udmærkede golfbaner tæt på byen. Den naturskønne ø Runsala (Ruissalo), ni kilometer vest for det centrale Åbo, fik en broforbindelse med fastlandet 1852. Den 970 hektar store ø er kendt for sin frodige vegetation – ikke mindst den store bestand af egetræer – ligesom der findes et rigt fugleliv her. Runsala blev første gang nævnt i 1540 og fra 1634 husede byen guvernøren. Med tiden opstod en repræsentativ bebyggelse med 128 villaer i forskellige arkitektoniske stilarter. Øen er et meget populært feriested. Når du besøger Åbo, bør du også tage en afstikker til Nådendal, – herfra kommer nemlig Mumitroldene, og stedet er blevet et meget populært udflugtsmål.

SEVÆRDIGHEDER

Åbo Slot, der blev grundlagt i 1280, er ​​en af de mest populære seværdigheder. Slottet blev bygget på en lille holme. Det indre borgområde er af noget yngre dato, nærmere bestemt fra 1500-tallet. Åbos domkirke er også fra 1200-tallet og et besøg i denne kirke er obligatorisk. I sidekapellet ligger nogle af historiens mest betydningsfulde mænd begravet, fx  Tott, Stålhandske og Horn. Den svenske dronning Katarina Månsdotters sarkofag kan også ses her. På Klosterbakkens håndværksmuseum, med sit maleriske træhus, findes der ca tredive håndværker workshops der viser håndværket og livsstilen fra før den industrielle tid. Kvarterer fra middelalderen er blevet gravet frem og kan udforskes i museet Aboa Vetus der ligger som nabo til Ars Nova, et museum med et tværsnit af samtidens kunst. Søfarts- og hav interesserede bør ikke misse Forum Marinum, der ligger nær slottet. Apotekermuseet, Finlands scout-museum og Sibeliusmuseet er andre eksempler på Åbos store kulturudbud, med noget for enhver smag og alder. For de mindste er ridderturen Åbo Slot, eventyrsturen på Aboa Vetus og Mumitroldenes univers minderige oplevelser. Kulturelskere kan også gå i Åbo Svenska Teater, der er Finlands ældste svensksprogede teater.

SHOPPING
Tag en kig i en Guldkrona-butik og studér de smukke kunsthåndværker fra Åbolands skärgård. De fleste af produkterne i butikkerne produceres i skärgården. Guldkrona-butikkerne sælger store og farverige vævede produkterne af høj kvalitet, trægenstande, smedesjernsprodukter, keramik og glas. Omituisten opusten kauppa (“Den mærkelige opus’ butik”) er en boghandel med et stort udvalg af bøger – alt fra skønlitteratur til fotografering. Butikken har også mange bøger på svensk.

Tips: Spar penger med Åbo Card, Åbo-kortet, gældende til næsten alle museer i byen, samt til HSTs lokale busser. Desuden får du med kortet særlige fordele i utallige restauranter, butikker, hoteller og sightseeing.

MAD OG DRIKKE
Café Fontana. Populær café med nostalgisk stemning ned til mindste detalje.
Restaurant Bryggmans i funkis-stil. Navnet har restauranten fået efter arkitekten der tegnede huset i 1930’erne. Menuen indeholder retter med ‘med en arkitektonisk vinkel til fisk’ eller ‘levende æstetik i arkitektens køkken’.

Restaurant Blanco ved Auragatan er de unges hotspot. God frokost til rimelige priser. Engle-restauranten; god mad og himmelskatmosfære i et gammelt hus.

Årlige events:
Januar: Dog Show
Marts: Boat Show, Havet Kalder
April: Garden Fair
Maj: Motionsløbet ‘Dame femmeren’
Juli: Ruisrock Festival; Middelaldermarked, Paavo Nurmi Marathon
August: Åbo festspil
Oktober: Strömmings-marked

December / Januar: Juleby – fra 1. søndag i Advent til ‘den tjugonde knut’ – (Svensk tradition)