Søg efter rejse
Amsterdam Rejseguide

Amsterdam Rejseguide

Van Gogh og Anne Frank. Hybridarkitektur, alternativ cafékultur og en meget liberal syn på det meste. Den “syndige” europæiske kulturhovedstad, Amsterdam, har meget at byde på, døgnet rundt. Og det er svært at komme udenom de seværdigheder, der har sat byen på det noget alternative og neonfarvede nattelivskort.

TURISME OG CAFÉKULTUR

Om vinteren er der relativt få turister i hovedstaden. Men nogle uger inde i foråret vrimler det med mennesker her. Amsterdam tiltrækker nemlig de fleste besøgende i tulipansæsonen ved påsketid og om sommeren. Så myldrer det med besøgende af alle nationaliteter, der kommer hertil for at sidde langs kanalerne og spise på én af de mange caféer og restauranter.

Amsterdam fra København

Amsterdam     nætter     Se mere
Amsterdam     nætter     Se mere

Amsterdam fra Billund

Amsterdam     nætter     Se mere
Amsterdam     nætter     Se mere

Mere om Amsterdam

Amsterdam blev som så mange andre vesteuropæiske byer, bygget af selvstændige landmænd, fiskere og håndværkere. De første indbyggere bosatte sig i området i 1100-tallet og byen oplevede hverken geografisk- eller befolkningsmæssig vækst før omkring 1300-tallet, da handelsforbindelserne blev forstærket mellem Holland og og Sydeuropa.

Hvis man besøger Amsterdam i dag, er det tydeligt at det er en gammel by. Men blandt skæve rækkehuse, faldefærdige bygninger og grumsede kanaler skinner moderniteten igennem. Kort sagt, er Amsterdam en hundrede år gammel metropol bestående af en fascinerende blandning af moderne og historisk arkitektur og udstråler samtidig en særegen kultur med erotiske undertoner.

Cafékulturen står for mange som en skarp kontrast til den nordiske. Hollænderne virker mere afslappede og har en betydelig mere liberal holdning til alkohol og diverse stærkere sager. De fleste caféer kendetegnes også af den dunkle belysning og en stærk duft af urter. En sag du bør vide inden du kommer til Amsterdam, er at der er stor forskel på et såkaldt Koffiehuis og det noget mere kontroversielle begreb koffieshop.

Det første er en almindelig café hvor du får kaffe, te, varm chokolade eller hvad du ønsker. Koffieshop, på den anden side, er der du går for at købe og ryge marihuana. Selvom det er helt lovligt i hele Holland kan det som turist være en underlig oplevelse at sætte sig og drikke kaffe der, hvor alle andre er kommet for at ryge.

MUSEER OG ØLBRYGGERI

Amsterdam har så meget mere at byde på. Byen er bl.a. kendt for sine mange museer. Blandt andet Historiches Museum, Museum Willet-Holthuysen og naturligvis Van Gogh-museet. Et andet sted der skal nævnes er Begijnhof – en gårdsplads med en masse små huse omkring. Gården har aner tilbage til 1300-tallet og man finder det ældste træhus i Holland her, der er ca. 550 år gammelt.

Man må heller ikke misse Anne Frank Hus, hvor 80.000 årlige besøgende har gjort det til Amsterdams mest kendte turistattraktion. Huset er indrettet som et museum, hvor man, mens man går gennem husets forskellige rum, får historien om Anne Frank og hendes berømte dagbog.

Foruden alt dette, findes der meget andet man bør se og opleve i Amsterdam, men husk på at en simpel vandretur rundt i byen er en seværdighed i sig selv. Arkitekturen og omgivelserne er fascinerende og der er meget underholdning i gaderne. Et besøg på et bryggeri kunne måske også friste..

RED LIGHT DISTRICT OG SEX MUSEUM

Man kan ikke tage til Amsterdam uden at få et lille indblik i den neonbelyste undergrund af sex og stoffer. Det er uundgåeligt ikke at komme til at opfatte Amsterdam, som om den har udråbt sig til Europas, måske verdens, sexhovedstad.

I alle turistbutikker finder man t-shirts, kuglepenne, kopper og diverse andre souvenirs med XXX Amsterdam på. De fleste har nok en eller anden gang hørt tale om Red Light District – stedet alle taler om men ingen tør besøge. Går man langs gaderne her, ser man alle mulige typer af frigjorte butikker, barer og klubber.

Her er peep shows og alt muligt andet. I vinduerne poserer prostituerede på rad og række, oftest med en cigaret i munden og med kraftig make up. Alt i alt er Red Light District et interessant område at se, men et godt råd er ikke at afvige alt for meget fra hovedgaden. I de små gader og stræder sker der nemlig en del tyverier. Et alternativ for den der gerne vil kigge på lidt af sexkulturen, men som ikke er interesseret i Red Light District, kan blot besøge Sex Museum. Her er entreen rimelig og stedet ligger midt i centrum. Museet formidler historien om sex og erotik fra antikken og frem til nu.

Det hele kunne have været lærerrigt om det ikke havde været for de mange humoristiske indslag rundt omkring på museet der tager al opmærksomheden. Mens du er der hører du af og til en god blanding af generte tøsefnis og højlydt latter.

TRANSPORT

Selvom Amsterdam har mere end 750.000 indbyggere er centrum stadig ikke specielt stor og de fleste seværdigheder og monumenter ligger relativt nær hinanden. Red Light District, Sex Museum, Anne Franks Hus, Madame Tussauds og hyggelige caféer kan alle nås til fods ligesom centralstationen ligger i gåafstand herfra.

Du kan let nå rundt i byen til fods og på cykel, – eller med sporvogn. Da Holland jo er meget fladt er der ikke mange bakker man skal op og ned ad hele tiden.

En af de ting du vil bemærke, så snart du kommer til Amsterdam er, at alle cykler. Cyklen er for de lokale det foretrukne transportmiddel. Det er et godt råd at prøve de alternative transportmidler for at opleve den lokale livsstil. Med sporvogn, kanalbåd og cykel kan man hurtigt tage sig næsten hvor som helst.