Søg efter rejse
Det græske turistkontor - En anderledes ferie i Grækenland

Det græske turistkontor - En anderledes ferie i Grækenland

De fleste kender nok Grækenlands mange fantastiske øer og strande: her er sol, strand, udflugter og øhopping – men der er så mange andre måder, man kan opleve dette vidunderlige land på. Hvad med at opleve Grækenland på cykel, ved at vandre, ved at klatre i bjerge  – og så er der jo også en hel verden under vandet at opdage!

Klatring i Grækenland

Forholdet mellem mennesket og naturen, bjergene, skråningerne og den livgivende jord er dybt i Grækenland, og forholdet er selve forudsætningen for landets historie og sjæl. Allerede i det antikke Grækenland var bjergene en vigtig del af selve livet: de blev brugt til at holde øje med eventuelle fjenders ankomst, og en by ved foden af et bjerg kunne ofte nyde af lidt mindre vind og bedre muligheder for at dyrke jorden. Der er nu 200 vandreruter og 77 særlige klatreområder at vælge mellem i Grækenland, og hvor man skal starte er nemt at finde, da de er godt markerede.

Kalymnos er en lille ø i den sydvestlige del af de Dodekanesiske Øer, ofte kaldt De Tolv Øer. Her er der mange, som bestiger bjerge og nyder den flotte natur, og det kan man sagtens hele året. September er en af de bedste måneder: det er ikke for varmt men heller ikke for koldt, og vandet holder stadig behagelige sommertemperaturer så du kan svømme en tur efter dine eventyr i bjergene.

Andre spændende klatredestinationer er Meteora, Kreta men også Athen. Den græske hovedstad har hele 2.000 forskellige vandre- og klatrestier, to af de mest kendte er Parnitha og Penteli. Området ved Peloponnes tilbyder også fine muligheder for at klatre og gå ture. Ved Leonidio er der næsten 1.000 forskellige ruter at vælge mellem.

Dykkereventyr i Grækenland

Grækenland er kendt blandt verdens dykkerentusiaster som et fantastisk land at dykke i, og det er nemt at forstå hvorfor. Krystalklart vand, lange kyster, tusindvis af øer, over 2.000 særligt markerede dykkerspots, 230 dykkercentre, 150 spændende vrag at undersøge, tusindvis af grotter at dykke ved og så det fine vand: klart og behageligt varmt næsten hele året. Ofte kan man se mere end 30 meter væk under vandet – landet har det hele hvis det er god dykning du vil have.

Med de store geologiske ændringer Grækenland og denne del af Middelhavet har oplevet gennem de sidste par tusinde år, er det sket, at hele byer og dele af kulturer har forsvundet under havets overflade. Der er f.eks mange gamle byer, nogle fra antikkens dage, som nu hviler i havet ved Peloponnes. Salanti ved Argolida og Methoni er to af dem.

Pavlopetri i Lakonien finder du byen Voies. Byen blev nævnt af forfatteren Pausanias, som levede fra 110 e.kr til ca. 180 e.kr. Byen er der bare ikke mere – den sank ned i havet efter et jordskælv omtrent år 300 e.kr, og regnes nu som verdens ældste sunkne by.

Kreta er en af Grækenlands mest vigtige dykkerdestinationer. Her kan du dykke i to forskellige have, der giver vidt forskellige dykkeroplevelser – Middelhavet nord for og syd for Kreta er meget forskelligt. De to øer Skiathos og Skopelos i øgruppen De Nordlige Sporader er superpopulære blandt dykkere: her får man masser af fisk at kigge på, vandet er krystalklart og man skal ikke langt ned, før der er store oplevelser at hente. www.skiathos.gr og www.skopelos.gr

Hvis du vil dykke fra nogle lidt mindre øer, kig nærmere på øerne Serifos, Milos, Kimolos og Sifnos. Den populære ø Santorini er der også, og her finder du en masse fine oplevelser under vandet, da havbunden er speciel grundet områdets tidligere aktive vulkaner.

Det Ioniske hav er berømt for sin fascinerende verden under vandets overflade. Øer som Korfu, Zakynthos, Kefalonia og Lefkada er populære blandt dykkerentusiaster. Lidt mindre øer som Kastos, Arkoudi og Atokos er også fine til formålet.

Zakynthos
Zakynthos

På to hjul i Grækenland 

At cykle er uden sammenligning en fantastisk måde at opleve et sted – og så giver det også en masse frisk luft og en hel del motion. Når du sidder på en cykel oplever du en følelse af frihed, og måden at rejse og opleve verden på er blevet lidt af en særlig kultur blandt mange folk. Grækenland har en lang og stolt cykelkultur og der er over 80 cykelklubber og foreninger i landet. Man begyndte at cykle for alvor for omtrent 100 år siden, men allerede ved de olympiske lege i Athen i 1896 var der en græsk deltagende, der løb med guldmedaljen i cykelløbet!

Nogle ruter er forholdsvis krævende, da der er kraftige stigninger og stejle bakker, hvor nogle er nemmere – de fleste er dog stadig meget smukke.

Sågar i hovedstaden Athen kan man finde passende cykelruter. Kig efter dem i områdene Parnitha, Varibodi, Pentedli og Dionisos. Andre interessante regioner i Grækenland for dig, der vil opleve landet på to hjul er Evia, Evrytania, Karytania, Arcadia, Mani, Parnassos og Nafpaktos.

Hvis du er på Kreta, og vil opleve og opdage øens smukke landskaber og ældgamle historie, anbefaler vi ture i og ved byen Rethymno. Her får du den flotteste natur, med blandt andet bjerget Mount Psiloreitis, de flotteste strande, grotter, historiske kloster og livets rolige gang i de stille landsbyer.

Hvis du vil cykle langt, er der i Grækenland tre EuroVelo Routes, som er dele af et system, som i alt tilbyder 15 forskellige langdistance-cykelruter, som sammen samler hele det europæiske kontinent.

Vandreture i Grækenland

En spændende måde at opleve smukke Grækenland på er ved at…gå. Her kommer du tæt på det hele: du oplever det skiftende landskab, du ser antikke ruiner og små landsbyer, og hvis du går langs en kyst er der også den bonus, at du næsten når som helst kan smide tøjet og snuppe en dukkert i det klare vand! De græske øer og fastlandet er et paradis for dig, der gerne oplever et land med vandrestøvlerne på – her er utallige stier og ruter.

Du oplever det ægte Grækenland, dufter naturen, holder pause på en lokal taverna og oplever ting, som de “normale” turister ikke kommer i nærheden af. Tag en snak med de lokale, drik den lokale vin, smag på de hjemmelavede retter og mærk, hvordan Grækenland kommer virkelig tæt på. Lej gerne en lokal guide for en dag eller to: så får du med garanti nogle ekstra insidertips og de gode historier fra egnen.

 

Vandra i den grekiska övärlden
På tur i den smukke græske natur

På Kreta finder du den kendte Samariakløft, en lang og virkelig smuk kløft udenfor Chania. Det er en af Europas mest kendte oplevelser af denne slags – og den bliver også besøgt af over 300.000 mennesker hvert år. Nede i kløften passerer du flere smalle steder, hvor der er langt op til himmelen. De bliver kaldt for “porte” og den mest kendte, Jernporten, er kun 3 meter fra side til side, og overfor rejser sig bjerget lodret mange hundrede meter op i luften…en helt særlig oplevelse! Man steder langs ruten skal du over små broer for at kunne passere den flod, som er din følgesvend langs lange dele af ruten. Samariakløften kan besøges fra maj til oktober, dog ikke hvis vejret er alt for ustabilt – hvilket dog ikke sker så tit på Kreta. Læs gerne mere om Samaria og andre spændende aktiviteter på Kreta her www.incrediblecrete.gr

Andre muligheder for at vandre og opleve noget særligt:

Kea: Et vandreparadis med i alt 36 kilometer ruter at opdage. Kea ligger blot 2 timer fra Athen med bus eller ved at tage en færge.

Mount Olympus: Her ved et af Grækenlands mest kendte landmærker, finder du alt hvad dit eventyrlige hjerte kan begære: vandremuligheder, lej en mountainbike, her er white water rafting, jeep safaris eller hvad med at se det hele fra luften sammen med en erfaren instruktør – her kan du nemlig teste paragliding.

Eptálofos – Delfi: Denne rute er en del af den internationale vandrerute E4. Du starter ved Eptálofos, og ruten er særdeles populær, da du undervejs passerer mange smukke pladser og landskaber ved bjerget Parnassos. Dit mål er den antikke by Delfi, og her kan du måske afslutte dagen ved at blive imponeret over, hvad man kunne bygge for sådan ca. 2.500 år siden. Oraklet er der ikke mere, desværre.

Zagorohoria: Her skal du i løbet af ruten forbi 46 traditionelle landsbyer, opførte i sten og skifer. Her får du fantastiske udsigter, masser af frisk luft og en følelse af, at komme virkelig tæt på det originale Grækenland. I gamle dage var her kun smalle stier langs bjergene, nu er der lidt bedre forhold men nogle sving er stadig spektakulære og på grænsen til nervepirrende.

Meteora: Det største og mest vigtige klosterområde i hele Grækenland, kun overgået af det du finder ved bjerget Athos. Her har man boet i over 3.000 år, og denne for grækerne næsten hellige plads er udpeget af UNESCO som et særdeles bevaringsværdigt område – et af de mest vigtige historiske områder i landet.

Pelion: Pelion-halvøen ligger øst og syd for Volos. Halvøen byder på et dramatisk bjerglandskab, hvor det højeste punkt er bjerget Pliassidi – som er hele 1.651 m.o.h på sit højeste sted.