Søg efter rejse
Det græske turistkontor - opdag de nordægæiske øer

Det græske turistkontor - opdag de nordægæiske øer

Lesbos – Grækenlands 3. største ø med 370 kilometer kyst.

Billede: GNTO/D.Rozaki-Lesvos

Lesbos er blandt andet kendt for den unikke forstenede skov med sit unikke lokale ekkosystem, som du finder i området Sigri-Eressos-Antissa (fredet naturområde siden 1985) men også for sin gode ouzo og den fine olivenolie! Det var på Lesbos, poeterne og forfatterne Sappho og Alkaios virkede for 2.500 år siden, og øen har også en berømt lidt mere moderne forfatter blandt sine mest kendte personligheder: Odysseas Elytis som fik nobelprisen i litteratur 1979.

Mytilini er Lesbos største by. Her bor lige knap 30.000 mennesker, og byen er som Rom bygget på syv høje. Her går du mellem mange forskellige byggestile og perioder; antikke ruiner, byzantinske templer, palæer fra 1700-tallet og naturligvis også alt det, som en moderne græsk by har af postkontorer, supermarkeder og tavernaer.

Mad og drikke: du må ikke forlade Lesbos uden at have smagt på det lækre lokale slik. marmeladerne og de forskellige slags snaps og likør man laver fra de frugter som vokser så godt i det milde klima. Og gå ikke glip af den lækre honning, som dufter af pinjeskov, blomster og timian. På din tallerken vil der ofte serveres friskfanget fisk og skaldyr af højeste kvalitet.

Lesbos har over 1.400 forskellige slags træer, buske og blomster, og foruden de klassiske pinjeskove er der også blandt andet eg, kastanie og forskallige slags fyrretræer på Lesbos. Men det du vil se mest af er olivenplantager: her er nemlig over 11 millioner oliventræer, så god olivenolie er nemt at finde!

Limnos – Hephaestus ø

Billede: GNTO/K.Vergas-Limnos, Myrina

Limnos ligger i den nordlige del af de nordægæiske øer, og her får du en rolig og afslappet ferie – og masser af smuk natur med små bugte, lange strande, vulkanlandskaber, lave bjergsformationer og små byar lidt hist og pist. Men hvem var nu ham Hephaestus? Jo se, han var en græsk gud med ilden som sit element, og måske er det på grund af ham, at jorden på øens marker er så frugtbar – der er hvert fald en hel del vulkanaske i jorden.

Limnos fine sandklitter finder du på øens nordlige sida, området hedder på græsk Pachies Ammoudies og et en fredet nationalpark, hvor dyr og planter har lært at overleve i sandet – som hele tiden skifter form grunder vindens påvirkning.

Mad og vin: Man har dyrket vin på Limnos i mange tusind år, og Homer skriver i Illiaden, at de græske soldater som belejrede Troja drak den gode vin fra Limnos. Man laver nogle fortrinlige vine på den drue der hedder muscat, og sammen med vinen spiser man gerne lidt ost: nogle af de lokale oste hedder kalathaki, kaskavali og melipasto. Man laver også en lokal variant af pasta lavet af forskellige slags hvede og korn, så hvis du ser at den lille taverna tilbyder flomari, trachanas eller aftoudia – ja så skal du skynde dig at bestille.

Hvis du vil kombinere din ferie med lidt spa  – tag bilen eller bussen til øens vestlige side. 6 kilometer fra Myrina ligger nemlig en naturlig varm kilde ved foden af bjerget Profitis Ilias. Vandet er altid 42 grader varmt, og er godt for dig med lidt stive led. Vandet kan også drikkes.

I august (11. og 12. augusti) kan du kigge forbi festivalen Reborn, hvor der spilles elektronisk musik. Fest i to dage under den bare himmel på stranden Akrotiri ved Moudros. www.rebornfestival.com

En hyggelig udflugt fra Limnos er at tage med ud til den lille ø Agios Efstratios. Her får du fantastiske strande, dramatisk kyst med grotter og store bølger, og ikke mindst mange hyggelige gamle egetræer at sætte sig under og holde pause fra det hele – måske sammen med lidt at spise og drikke. Hele øen er fredet område.

Chios – Homeros, Hippokrates og Enopides ø

Billede: GNTO/G. Filippini-Chios-Didima Bay

Chios er den største ø i området, men tæt på ligger også øerne Psara, Antipsara og Oinousses.  På Chios kan du nyde superfriske og velsmagende citrusfrugter, olivenolie, figner og god vin, men foruden sin gastronomi er Chios mest kendt for sine stolte maritime traditioner, og  mange af Grækenlands mest kendte familier indenfor shipping og lignende stammer fra Chios. Hovedstaden hedder Chora.

Hvis du godt kan lide natur vil du elske Chios, og her er mangfoldigheden enorm – både hvad gælder dyr som planter. En lokal busk du måske vil komme forbi er Mastikstræet – som egentlig er en busk. Fra busken kan man udvinde harts – busken er unik for Chios og næsten 25 små landsbyer er vokset frem i det område på øens sydlige side, hvor buskene trives. Kig gerne forbi dette område, det er meget hyggeligt og føles originalt. Hvis vi skal nævne bare en by, ja så vil vi fremhæve hyggelige Pyrgi med de fine huse.

Strande på Chios: Ormos tou Lo ligger ikke langt fra Chora og det samme gælder for stranden Tagma. Hvis du vil have lidt mere action eller måske windsurfe, test strandene Bella Vista eller Afanis Naftis (som betyder “Den ukendte sømand”). Hvis du tager over til stranden Daskalopetra kommer du tæt på historien: man siger, det var her Homer holdt nogle af sine berømte taler, og navnet “Daskalopetra” betyder faktisk “stenen. hvor man lærer”.

Flere strande Kardamylla er et godt udgangspunkt for at besøge de fine strande Yossonas, Nágos og ike mindst stranden Yaliskári med sit fantastiske vand. Mavra Volia er Chios eneste strand med sort vulkansand, og her spiser man også godt på en af de små tavernaer som ligger langs strande. Eller vil du hellere have hvid sand? Komi på øens sydlige side er populær, men børnefamilier vælger ofte den lidt mere rolige strand Karfas – 5 kilometer fra Kampos. Andre gode strande er Elinta, og så skal vi lige nævne Limnia och Managros – her finder du mange barer.

Samos- Pytagoras og Epikurus ø

Billede: GNTO/N. Kontos

Samos er en blanding af legender og naturlig skønhed. Matematikkens fader Pytagoras var fra Samos, og så også den antikke astronom Aristachus og filosoffen Epikuros.

Samos var allerede for 4.000 år siden et sted, hvor man dyrkede kontakten mellem de forskellige græske kongeriger og de lande, som fandtes på den anden side af Middelhavet. Man havde kontakt til den egyptiske kultur, og til de folk som levede i de områder vi i dag kalder for Libanon, Syrien og Israel.

Samos har masser af natur at byde på, fra smukke kyster til imponerende bjerge – to af de mest kendte hedder Kerkis og  Ambelos. De er så høje, at der kan falde sne på toppen i løbet af vinteren, og der er områder på bjergene som på grund af de lokale atmosfæriske forhold altid er indhyllet i et let støvregn. Naturen fornemmer du bedst ved at trække i vandretøjet – tag f.eks ruten langs bjerget Kerkis fra Votsalakia og gå hele vejen op til toppen Vigla.  Her er du 1.400 m.ø.h og undervejs har du helt sikkert set de flotteste blomster og buske, og rovfugle følger dig med blikket mens du kæmper dig opad.

Eller skal der mere action til? Lej en mountainbike og kør sammen med de lokale. De mødes ofte ved Potami, ikke langt fra stranden Potamos. Ruten tager dig ofte igennem Karlovassi, Konstantinos og Kokkari. Eller tag på fuglesafari ved søen Glyfada. Her kan du se pelikaner, hejre og ikke mindst de flotte, pink flamingo. 

Gudinden Hera var også fra Samos fortæller de antikke historier. Et tegn på at man i hvert fald troede det for 4.000 år siden er templet i Heraion, som er det største tempelområde i hele den antikke verden. Her ligger blandt andet, hvad der er tilbage af det gigantiske Heratempel som var 109 meter langt, 55 meter bredt og 25 meter højt!

Samos er en moderne ø med rene og velorganiserede strande. Nogle af de bedste hedder Tsamados og Lemonakia, Votsalakia vdd Marathocampos, Chryssi Ammos (“gyldene sand”) og vi skal heller ikke glemme Psili Ammos (“fint sand”).

Fest og gå-i-byen-stemning finder du i byerne Vathy, Kokkari og Pythagoreion. Familier vælger oftest de mere rolige byer Marathocampos, Kerveli eller Mykali.

Hvis du godt kan lide vin, tag forbi vinfestivalen i Vathy i starten af august. Du køber et glas, og så er det bare at drikke så meget du vil og kan af de forskellige vine. Vatikanet har haft sin egen produktion af vin på Samos. I vores dage lader man de lokale vinbønder producere vinen, men man aftager den stadig, og vinen bruges ved flere officielle lejligheder i Vatikanet i Rom. Lad os også lige nævne, at den søde dessertvin man laver på Samos på druen muscat, eksporteres i stor stil – specielt til Frankrig.

Festivaltips: Manolis Kalomoiri er en teaterfestival i det antikke amfiteater i Pythagoreion i august, og i Heraion arrangeres hver sommer en rockfestival. Datoerne ligger ikke fast, så hold øje med plakater og opslagstavler.

Ikaria

Billede: GNTO/D.Rozaki-Ikaria

Det var her på Ikaria, som Ikaros ifølge sagnet ignorerede sin fars advarsler, fløj for tæt på solen og faldt ned i havet, da vokset som holdt hans vinger til kroppen smeltede.  Dagens Ikaria byder på skønne strande, mange arkæologiske udgravninger, flot natur og monumenter (nogle af dem optaget i det europæiske netværk Natura 2000). På Ikaria kan du også finde mange små hyggelige landsbyer, varme kilder som har været en del af øens liv siden antikken og en varieret flora og fauna. Hvis du er heldig, kommer du forbi Ikaria i forbindelse med en af de forskellige religiøse festivaler eller sportsarrangementer.

Oinousses

Billede: GNTO Archive – Oinousses

Oinousses er en samling af ni øer mellem Chios og Cesmebugten i Tyrkiet. Besøg gerne det maritime museum, som fortæller historien om øernes lange og stolte traditioner som søfarerfolk. Hele Oinousses er en del af EUs Natura 2000, et netværk af beskyttede naturområder i EU.

Psara

Billede: GNTO Archive

Øen er nævnt allerede i Odysseen, men under navnet «Psyrie». Flere af de store helte fra den græske uafhængighedskrig 1821-1832 stammer fra Psara, så øen er blevet til et symbol for kampen for frihed. I oldtiden var Psara en af Grækenlands mest indflydelsesrige ønationer, sammen med Hydra og Spetses.

Antipsara

Antipsara er en del af øgruppe Psara, beliggende ca 80 kilometer vest for Chios. Om sommeren er øen fyldt op af soltørstende turister, som nyder de fine strande og rene badevand. I august kommer mange pilgrimme for at besøge kirken St John. Øen er også den en del af Natura 2000, og står under særlig beskyttelse. Specielt de mange forskellige fuglearter bliver der holdt øje med.

Fournoi

Billede: GNTO Archive

Her finder du den flotteste natur og velduftende krydderurter som timian, salvie, mastik, hedemelbærris, enebærbuske, alrune og mange andre spændende planter. Oliventræer er der også mange af. Munkesæler, delfiner og skildpadder lever forskellige steder langs kysten og i havet.

Agios Efstratios

Billede: GNTO Archive

Velkommen til Agios Efstratios, en forholdsvis lille ø i den nordvestlige del af Det Ægæiske Hav, øen ligger mellem Limnos, Lesbos og Skyros. Grundet de mange arkæologiske fund og det flotte landskab, har øen fået udmærkelsen SCI eller Site of Community Importance hos EU. Også her, kan du nyde af et rigt fugleliv, mange af dem fredede.

Læs mere om Grækenlands nordægæiske øer hos visitgreece.com her