Søg efter rejse
Rom Rejseguide

Rom Rejseguide

Rom er ét stort udendørs museum. Hvor man end vender sig, ser man spor af det som i næsten tusind år, var verdens mægtigste imperium. De arkæologiske seværdigheder er ikke mindre imponerende. Den dag i dag er Rom stadig hovedsæde for den katolske kirke (Vatikanet). Byen rummer en storhed som ingen andre byer, men er også meget italiensk, dvs. af og til ret kaotisk.

Rom blev ifølge sagnet grundlagt i år 753 f.Kr. I dag har byen ca. 2,7 millioner indbyggere, 3,8 millioner inklusiv forstæderne. Rom er i første omgang et paradis for historieinteresserede og ikke rigtig for natteravne eller dem der vil gå i teatret og til koncerter.

Rejs til Rom fra København

Rom     nætter     Se mere
Rom     nætter     Se mere

Rejs til Rom fra Billund

Rom     nætter     Se mere
Rom     nætter     Se mere

Rejs til Rom fra Aalborg

Rom     nætter     Se mere
Rom     nætter     Se mere

Mere om Rom

UTALLIGE MONUMENTER

Den største af de mange seværdigheder i Rom, er nok Vatikanet og Peterskirken der rummer Peters grav og hvor alle forhenværende paver er begravede i sarkofagre i kælderen. Rigdommen og skønheden i det store midterskib er knap mulig at beskrive. Bag kirken ligger Vatikanmuseet, med bl.a. Michelangelos tagmaleri “Skabelsen” i det Sixtinske kapel – sammen med andre kulturskatte i store mængder. Kom tidligt om morgenen, køerne er laaaange…

Forum Romanum var midtpunkt i den antikke, romerske hovedstad. På dette store område findes der ruiner, der spænder fra 900-500 år f.Kr. til 400 e.Kr. og det er ikke helt til at vide hvad der er hvad. På spadsereturen mellem væltede søjler og tilgroede vægge, kommer du hurtigt til at tænke på Caesar, Nero og andre kejsere fra Roms storhedstid. Og skulle det ske at du hører en guide på tur med en gruppe fortælle, vil du hurtigt høre historier om klasseforskelle, utrolig rigdom, slaver, magtspil, intriger, præstinder og vold. Det må have være noget af et liv!

Det mest pompøse eksempel på tidligere galskab er Colosseum. Arenaen blev indviet år 80 e.Kr. med en fest der varede i 100 dage. Her kunne op til  50.000 tilskuere bevidne kampe mellem kristne og gladiatorer og stridslystne vilde dyr. De sistnævnte vandt som regel. Arenaen spillede en vigtig rolle for at bevare freden i riget; Der var mange aggressioner i befolkningen, der skulle forløses.

En favoritattraktion i Rom er barokfontænen, Fontana di Trevi fra 1800-tallet og er faktisk en dekoration på gavlen af et hus. Fontænen er en overdådig fantasi med mytiske havmonstre og brusende vand og det var i denne fontæne at Anita Ekberg badede i Fellinis film, La Dolce Vita. Hvis du vil være sikker på at komme tilbage til Rom, skal du kaste en mønt i vandet, – mange har gjort det inden dig.

Ellers kan vi bare hurtigt nævne: Den Spanske Trappe, Capitolium, Pantheon, Piazza Navona, snesevis af storslåede kirker, hvoraf nogle er bygget på antikke, romerske badeanstalter m.m. En af kirkerne, San Clemente, ikke langt fra Colosseum, er bygget i tre lag og er i særdeleshed et besøg værd: Længst nede, langt under det nuværende gadeniveau, ligger resterne af et gammelt Mitra-tempel fra den før-kristne tid, ovenpå dette ligger kirken tilegnet pave St. Clemente fra 90-tallet e.Kr. (Hans rester opbevares i kirken), og øverst kommer den synlige basilika fra 1200-tallet. Kirken bliver brugt til daglig og besøgende kan tage trapperne ned i dybet og bogstaveligt talt gå ned – og bagud i historiens mørke. Lidt uhyggeligt.

PLANLÆG DIT BESØG I ROM? UMULIGT!

Hvordan tackler man så Rom? Hvordan skal man nå det hele – og det bedste? Vores råd er: Lad vær med at forsøg! Den smarteste strategi er bare at vandre rundt i centrum uden mål og med, og så blot lade indtryk og seværdigheder komme som de kommer. Tag det roligt, læs lidt om hver ting du ser på din vej, tag en kaffe og et glas vand, tyg på de nye indtryk og gå langsomt videre mod næste overraskelse.

MODERNE KAOS

Rom er – naturligt nok – ikke bygget til biltrafik. Men der findes mange biler og alle veje leder som bekendt hertil… (og gæt hvad der sker, når de alle mødes i midten!?!) Resultatet er en by, der let kan give dig en lidt klaustrofobisk følelse. Men store dele af den historiske bymidte er heldigvis gågade, – til gengæld må du forberede dig på at gå. Meget. Langt. Vi har personligt aldrig haft så ondt i benene som efter tre dage i Rom. Det kan være en idé at tage metroen.

SKAL VI TAGE BØRN MED TIL ROM?

Romerne elsker børn – men børn elsker ikke nødvendigvis Rom. Man går meget og langt og der findes ikke mange seværdigheder eller aktiviteter for børn. Dog elsker alle børn at blive skræmt for vid og sans af de mange historier om de grumme hændelser i Colosseum og i udkanten af centrum ligger parken Villa Borghese, med parker, palads og en zoo.