Søg efter rejse

Varme kilder og smukke naturoplevelser - Det græske turistkontor

Helse, wellness, spa og thermalbade

Den store græske filosof Aristoteles sagde en gang: «Sindets energi er livets essens». Det han ville sige, var at velvære ikke kun handler om fysisk helse, men at det skal ses som en sammenhængende følelse, som indeholder indre velvære, styrke og skønhed. Med et af klodens bedste klimaer, en unik variation af natur og ikke mindst en meget sund måde at spise og drikke på, er Grækenland den perfeke destination for mental og fysisk helse. Naturlige varme kilder findes flere end 850 steder over hele landet, og de positive effekter det varme vand har for hud og generel helse og velvære er veldokumenterede.

Evia, også kendt som «Euboia», er den største græske ø efter Kreta. Den er også den 3. største ø i det østlige Middelhav, og ligger forholdsvis tæt på hovedstaden Athen i regionen Attica.

Aidipsos ligger på Evia, og er et af Grækenlands mest kendte steder grundet alle de mange varme kilder. Denne hyggelige lille by ligger i den nordlige del af Evia, og nemmest er det at komme hertil med færge fra Arkitsa i Fthiotida, 152 km fra Athen eller i tid regnet omtrent 1 time og 40 minutter, enten i egen bil eller ved at tage bussen.

Læs mere: Evia (http://www.visitgreece.gr/en/touring/by_car_and_motorbike/a_tour_around_northern_evia)

Den gode effekt, vandet fra Aidipsos varme kilder har (og der er hele 80 af dem i byen!), har været kendt siden antikkens dage. Vandet bliver sågar nævnt og beskrevet i forskellige tekster hos antikke forfattere som Plutarch, Strabon og Aristoteles. I den græske mytologi, sprang vandet frem for første gang, da smedenes gud Hefaistos slog ned i marken med sin hammer. Det var ment som en tjeneste overfor gudinden Athena – vandet skulle gøre Herakles (eller Herkules) stærk og give ham godt helbred. De varme kilder har altid tiltrukket mange mennesker, fra nogle af de romerske kejsere til lidt mere moderne kendisser som Winston Churchill, Greta Garbo og Maria Kallas.

Der er over 80 varme kilder i Aidipsos. Vandets særlige egenskaber, i kombination med dets høje temperatur er yderst velgørende for menneskekroppen. Temperaturerne svinger fra 28 og helt op til 86 grader. Vandet indeholder blandt andet magnesium, kalcium og jern, og har en helende effekt. De varme kilder ligger forskellige steder i byen, og ved hjælp af et sindrigt system af kanaler, kan det bruges i forskellige spabade og terapiklinikker.

Læs mere: Thermal Springs (http://www.visitgreece.gr/en/leisure/wellness/thermal_baths)

Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

I det nordvestlige hjørne af Evia, ligger halvøn Lihada, hvor nogle af øens smukkeste strande ligger: Yialtra, Gregolimano og Aghios Georgios. Ifølge den græske mytologi blev halvøen skabt, da Herkules dræbte Liha. Man siger også, at Lihada-øerne (Lichadonissia) blev skabt, da Herkules smed forræderen Lichas ud i havet – Lichas’ forskellige kropsdele formede de forskellige øer.

Kamena Vourla ligger 178 km nord for hovedstaden Athen, og er en af de mest kendte kursteder i landet. Her kan du bade i naturligt thermalvand, som i årtier har været kendt for fantastiske helbredende egenskaber. Det var tilbage i 1926, at kemiingeniøren Michail Pertesis analyserede vandet, og fandt ud af, at det indeholdt store mængder radon – og i dette tilfælde er dette gode nyheder.

Cykling

At cykle i Grækenland er sjovt! Følelsen af frihed, når du suser frem på to hjul, har skabt en helt egen fanskare til denne skønne ferieform. Grækenland har altid tiltrukket cykelentusiaster. Der er ca. 80 cykelklubber i landet, hvor man ikke bare dyrker landevejscykling, men også BMX og cykling med mountainbike.

Der er mange cykelruter at vælge mellem. Nogle strækninger kræver god fysik, da de inkluderer ordentlige stigninger. Andre er nemmere, men smukke – det er de allesammen! Det betyder ikke så meget, hvor god du er til at cykle: du kommer under alle omstændigheder at opdage, hvor meget der er at opdage på to hjul ude på de græske landeveje og cykelruter.

Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Attica

Grækenlands hovedstad Athen ligger forholdsvis tæt på både bjerge og hav. Op på cyklen, og tag ud for at opdage hovedstadens fortryllende omgivende landskaber. Her kan hele familien være med – der er f.eks helt trygge cykelomgivelser i mange store, bilfrie parker og naturområder.

Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaloniki

Thessaloniki har længe været en populær destination for cykelentusiaster. Byen har for ikke længe siden fået sit eget bycykelsystem, både for de lokale men ikke mindst for turisterne. Det er billigt at leje en cykel her, og brug muligheden både for at komme nemt frem i byen, men også fordi det er sjovt!

Læs mere: Touring Greek towns and cities by bike (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/cycling/touring_greek_towns_and_cities_by_bike)

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

Thessaly

Nogle byer er bare perfekt egnede for cykel. Volos og Trikala er to af dem. I Trikala hersker en stærk, lokal cykelkultur, og lidt som i mange danske byer, er cykel den foretrukne transportform, enten man skal på arbejde, ud at spise hos venner eller bare ud at handle ind. I Karditsa har byen bygget et stort sammenhængende net af cykelstier. Det er 14 kilometer langt, og gør det nemt for fastboende og besøgende at komme rundt i byen på to hjul.

Læs mere: Touring Greek towns and cities by bike (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/cycling/touring_greek_towns_and_cities_by_bike)

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Vandring

Det er en helt særlig oplevelse, at opdage Grækenland til fods. Du kommer forbi små gemte steder, strande og ruiner, og landet er ganske enkelt optimalt, for dig der vil nyde ferien i dit helt eget tempo. Du kan naturligvis bruge en af de mange vandreruter der findes, eller tag ud på landevejen, hils på det lidt mere «ukendte Grækenland» og mød lokalbefolkningen, spis en god frokost undervejs og lad dagen og vejen have sin gang.

Læs mere: Hiking (http://www.visitgreece.gr/en/nature/paths/mountaineering_hiking)

Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Alonnisos

Alonnisos er velsignet både med et smukt landskab og fine små øer ude i skærgården. Øen er perfekt for dig som vil nyde ferien i fred og ro, slappe helt af og måske nyde af vandreture i fyrreskove, olivenplantager og områder hvor forskellige frugter vokser sig smukke om sommeren og efteråret. Alonnisos er den ø i øgruppen de nordlige Sporader, som ligger længst væk. Her finder du blandt andet nationalparken National Marine Park, hvor du kan møde sjældne søfugle, delfiner og Middelhavsmunkesælen – monachus monachus.

Læs mere: Alonnisos (http://www.visitgreece.gr/en/greek_islands/alonissos)

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Bjerget Olympos

Dette verdenskendte bjerg ligger tæt på både Athen og Thessaloniki, Grækenlands 2. største by. Området er perfekt for mange forskellige aktiviteter. Foruden fine muligheder for at vandre, kan man teste rafting, jeepsafari eller hvad med en tur på mountainbike? Hvis du er vild med at klatre, er Olympos en god anbefaling, da du her kan teste mange forskellige ruter, fra professionelle til ruter for nybegyndere.

Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi

Eptálofos (Delphi)

Denne rute er en del af den internationale vandrerute E4. Du starter ved Eptálofos, og ruten er særdeles populær, da du undervejs passerer mange smukke pladser og landskaber ved bjerget Parnassos. Dit mål er den antikke by Delfi, og her kan du måske afslutte dagen ved at blive imponeret over, hvad man kunne bygge for sådan ca. 2.500 år siden. Oraklet er der ikke mere, desværre.

Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Arachova

Arachova er en lille by, som ligger smukt ved foden af bjerget Parnassus ved Viotia i den sydlige del af Grækenland. Dette er en af de mest populære vinterdestination i Grækenland, og hertil kommer mange skientusiaster og kendisser. Her får du smukke omgivelser og udmærkede, moderne skifaciliteter.

Læs mere: Karpenisi (http://www.visitgreece.gr/en/mainland/escape_to_karpenisi)

Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Karpenisi

Er du naturelsker? Kan du godt lide, når det er udfordrende og hjertet slår lidt ekstra hårdt? Karpenisi er den perfekte destination for alt dette, og her er mange aktivitetsmuligheder hele året. Tag på en rejse ind i hjertet af den græske natur, se raviner, dybe skove og imponerende vandfald.

Läs mer: Karpenisi (http://www.visitgreece.gr/en/mainland/escape_to_karpenisi)

Photo: GNTO Archive-Aristotelian Wall

Bjerget Athos, Khalkidiki

Bjerget Athos med tilhørende omgivelser i Khalkidiki, ligger under en kilometer fra kystbyen Olympiadas. Her finder du en fantastisk blanding af kulturelle, kulinariske og historiske oplevelser, som venter dig i et gudeskønt landskab. Området ved bjerget står under beskyttelse af European Convention Natura 2000, og her findes blandt andet tusindvis af træer fra familien Fagaceae og yderligere 404 andre slags træer, buske og urter. Alexander den Store har været forbi her, og den viden han fik her, hjalp ham videre på hans rejser i østen. Ved bjerget er der hundredevis af forskellige vandreruter – sammen danner de The Aristotelian Walking Trail.

Klatring

I antikken var en beliggenhed højt oppe på et bjerg en garanti for overblik, beskyttelse og i sidste ende frihed. Men et bjerg kan jo også tilbyde store udfordringer, for de mennesker som vil udfordre naturens grænser. Klatring har altid været populært i Grækenland, da her jo findes mange høje og imponerende toppe at bestige.

Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Kalymnos (Dodekaneserne/Tolvøerne)

For 30-40 år siden, begyndte rygtet at sprede sig blandt verdens klatrejunkies. Man snakkede om de gigantiske klipper, der fandtes her- og nu kommer folk fra hele verden for at klatre. Der er hele 80 forskellige klatreruter at vælge mellem, men du kan også vælge, at finde din helt egen vej op. Bedste tidspunkt for at klatre her er i september.

Läs mer: Rock Climbing Kalymnos (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/climbing/rock_climbing_on_kalymnos)

Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Peloponnes (det sydlige Grækenland)

Når vi nu taler om at klatre, skal vi også nævne det spændende bjerg Taygetos. Det er måske ikke for alle, da det kræver sin mand, at komme helt til tops. Regn med at bruge to til tre dage på projektet, og du kan vælge at enten klatre, eller vælge den måske lidt nemmere måde at bestige bjerget på – ved at gå op langs imponerende ravine og slugter.

Læs mere: Taygetos (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/mountaineering-hiking/mountaineering_in_taygetos)

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Ornitologi

Hvis du interesserer dig for fugle, har du fine forhold mange steder i Grækenland. Man har f.eks bygget særlige tårne og gemmesteder, hvor du uden at forstyrre kan nyde synet af de mange flotte og særlige fuglearter, som findes i landet. Mange vådområder har særlige informationscentraler, hvor du kan få at vide, hvilke slags fugle du kan forvente at kunne se i øjeblikket. Elleve vådområder i Grækenland har fået betegnelsen «har international betydning» og koncentrerer sig specielt om at tilbyde truede arter bedst tænkelige forhold – dette gælder i særdeleshed for fuglene.

Læs mere: Evros Delta (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/birdwatching/bird_wathcing_towers)

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest