New York

"The Big Apple", eller "Byen som aldrig sover" er kendte navne for byen New York. Man kan roligt sige, at denne metropol er en af verdens mest spændende og kendte byer. Byen udgør et kulturelt og finansielt centrum for USA. Byen har næsten 8,5 millioner indbyggere og består af de fem bydele Manhatten, Queens, Brooklyn, Bronx og Staten Island. Man kan sagtens nøjes med en weekendtur til byen, men vil man virkelig gå på opdagelse i den alsidige metropol har man brug for en del mere tid. Nogle af seværdighederne man må opleve er Times Square, hvor 40 millioner turister kommer hvert år, Empire State Building, med sin fantastiske udsigt, Frihedsgudinden, immigrationsmuseet på Staten Island, Brooklyn Bridge, Se FN-bygningen på 42. Street, besøge Metropolitan Museum of Art, Se et teaterstykke på Broadway, besøge Greenwich Villages boheme kvarter, gå en tur i Central Park og se en Ishockey kamp på Madison Square Garden.

Metropolen New York

New York er en af verdens mest travle byer. Den er kendt som “The Big Apple” eller “Byen som aldrig sover”. Metropolen byder på en overflod af turistattraktioner, god mad, underholdning og shopping.

New York er inddelt i bydelene Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx og Staten Island. Majoriteten af turister i byen tilbringer meget tid på Manhattan, hvor de fleste seværdigheder også ligger. Det er populært at rejse en langweekend til New York, men det kræver lidt længere tid at nå at se alt det byen har at byde på.

New York har et klima der minder om det nordiske klima med fire sæsoner og byen er specielt populær i foråret og om sommeren.

New York er en rimelig dyr by at bo i. Der er mange kendte hotelkæder på Manhattan og selv enkle hoteller har høje priser sammenlignet med lignende byer rundt omkring i verden. Prisniveauet på mad og drikke er til gengæld helt fint og kvaliteten er rigtig god.

Bronx:

Bronx ligger nord for Manhattan og Central Park. Området er opkaldt efter svenskeren Jonas Bronck, som bosatte sig her I 1664. Bydelen har vært præget af megen kriminalitet og fattigdom. Filminteresserede vil sikkert kende denne bydele som kulisse for mange amerikanske action- og gangsterfilmer. Til trods for dette findes der mange flotte attraktioner her. Bronx Zoo er kendt som en af verdens bedste dyrehaver med dyr fra hele verden. Den botaniske have I Bronx er også værd at besøge. Her er blandt andet mange tropiske planter. The River Stadium, der er hjemmebane for New York Yankees, findes også her.

Brooklyn:

Brooklyn udgjør den største bydele i New York mht. befolketal og har omkring 2,5 millioner fastboende. Bydelen var oprindeligt sin egen by, der var grundlagt af en holæænder med navn Breuckelen. For turister kan det være interessant at besøge bydelene Williamsburg og Greenpoint, som ligger nordpå langs East River. Disse tidligere arbeiderkvarterer er blevet populære blandt unge kunstnere, bohemer og hipstere. Brooklyn Museum har i nærheden af 1,5 millioner kunstværker med en stor samling egyptiske antikviteter, samt afrikansk og japansk kunst. Her er også kunstværker fra stillehavsområderne og amerikansk kunst fra kolonitiden er også repræsenteret.

Queens:

Queens i New York er den bydelen med størst mangfoldighed. Der snakkes over 138 forskellige sprog her og 46% af indbyggerne er født udenfor USA’s grænser. Kollektivt repræsenterer de over 100 forskellige nationer. Astoria I nordvest har traditionelt været hjem for den største græske befolkningen udenfor Grækenland. Jackson Heights, Elmhurst og Corona i sydvest har en stor andel syd-amerikanske og sydøstasiatiske nabolag. Flushing I nord udgør et samlingspunkt for kinesiske og koreanske forretninger. Den største andelen indiske sikher udenfor Indien bor I Richmond Hill I syd. Forest Hills og Kew Gardens I centrale Queens er hjem for mange jødiske beboere. Bydelen Jamaica huser mange afroamerikanere og caribiske indbyggere.

Manhattan:

Manhattan er er den mest besøgte bydelen i New York og den har også de fleste turistattraktioner. Ser man på et kort over Manhattan, ligner det et net af veje som krydser hinanden i snorlige gader. Alle vejene som går lodret kaldes avenues og de horisontale gader kaldes for streets. Alle avenues og gader er nummererede og ingen navne. Derfor kan man let tælle sig frem til hvor man er. Frihedsgudinden ud for Manhattan står som selve symbolet på New York og blev givet som en gave fra Frankrig I 1884. Den blev givet for at fejre alliancen mellem landene under den amerikanske revolution. Statuen er 90 meter høj og står på Liberty Island, som let kan nås via færgeforbindelser. Metropolitan Museum of Art er et af verdens største og meste kendte museer med en samling kunst som spænder over 5000 år. MoMa har over 2 millioner genstande, og omkring 100.000 er udstillet til enhver tid. Musicals på Broadway er kendt over hele verden. Her finder man shows og musicals med de aller bedste danserne og musikerne i verden. Blandt de mest kendte er: The Phantom of the Opera, Les Miserables, Grease og Lion King. Times Square, som ligger et stenkast fra Broadway, viser New York fra sin mest iøjnefaldende og kommercielle side. Enorme billboards, neonlys og tv-skærmer lyser hele området op døgnet rundt og der er folk i gader på enhver tid af døgnet. Ground Zero er et mindesmærke for tragedien som ramte byen 11.september 2001. Her stod de ikoniske Twin Towers som udgjorde World Trade Center. 2752 mennesker mistede livet, heraf var 343 brandmænd.

Staten Island:

Staten Island ligger sydvest for de andre bydele og bydelen er den der ligner en forstad mest. Det er også den mindst folkerige bydele med ca. 469.000 indbyggere. Tidligere var store dele af området anvendt til landbrug, for det meste mælkeproduktion og fjærkræ. Navnet på stedet kommer af Staaten Eylandt efter det hollandske parlament, der gik under navnet Staaten-Generaal. Man kommer hertil via Brooklyn eller New Jersey. Der går også en gratis færge til Manhattan, som er en populær attraktion da man kan se Frihedsgudinden, Ellis Island og den nedre del af Manhattan fra vandet.

Tips til aktiviteter i New York:

* Shopping, shopping og shopping

* Gå nogle af de gode restauranter i byen

* Besøge Times Square, hvor cirka 40 millioner turister kommer forbi hvert år

* Empire State Building med det fantastiske udkigspunkt på 86. etage (godt alternativ er Chrystler-bygningen)

* Kombiner en tur til Frihedsgudinden med immigrationssmuseet på Ellis Island

* Gå en tur på Brooklyn Bridge

* Besøg FN-bygningen, som ligger på 42. Street ved East River

* Besøge Central Park og stå på skøjter om vinter eller løbe en tur om sommer

* Besøge Metropolitan Museum of Art og/eller The Museum of Modern Art

* Se en ishockeykamp i en af verdens mest kendte arenaer, Madison Square Garden

* Opleve bohemekulturen i Greenwich Village

* Se et teaterstykke eller en musical på Broadway

* Besøge World Trade Center memorial

Gode links med mere information om de forskellige områder af byen:

www.nycgo.com/manhattan
www.nycgo.com/brooklyn
www.nycgo.com/the-bronx
www.nycgo.com/queens
www.nycgo.com/staten-island

www.nycgo.com/maps/

 

Søg, sammenlign, spar! afbudsrejser.dk er Danmarks største søgemaskine for billige rejser, både her-og-nu eller når det passer dig bedst. Her får du de bedste tilbud fra en lang række charterselskaber, flyselskaber, hoteller og biludlejningsfirmaer.

Tilbud

n
n
n
n
n
n
n
n
Klik her for flere alternativer

Kort

Vejr og klima

Gennemsnitstemperatur for New York
kalender DagDag NatNat BadBad
Jan 3°C -4°C 6°C
Feb 5°C -3°C 5°C
Mar 10°C 2°C 5°C
Apr 16°C 7°C 8°C
Maj 22°C 12°C 13°C
Jun 27°C 17°C 19°C
Jul 30°C 20°C 23°C
Aug 29°C 20°C 24°C
Sep 25°C 16°C 22°C
Okt 18°C 10°C 18°C
Nov 12°C 5°C 13°C
Dec 6°C -1°C 9°C
Prognose for New York